Dobry przepis, ile czego, co z czym pomieszać, jak suszyć? To są dobre pytania ? postaram się pomóc ?

Jest wiele informacji w internecie na ten temat. Co do kształtu i formy mojej masy solnej doszłam po wielu próbach udanych i nieudanych, czyli ogarnęłam ją tzw. metodą prób i błędów ?.

Wsyp mąkę i sól do miski, wymieszaj i dodaj wodę.  Uwaga: ja dodaję  wodę ciepłą- lepiej się wówczas wszystko łączy ze sobą ? Wyrabiaj, aż będzie jednolita i gładka. Następnie możesz przystępować do dzieła. Jeśli nie potrzebujesz w danym momencie całej masy, włóż do woreczka, aby nie wyschła ?

 

Ile suszymy

Z racji tego, iż pracuję dość intensywnie i mam niewiele czasu na oczekiwanie, aż moje modele wyschną stosuję piekarnik? Pamiętajcie suszymy, a nie pieczemy❗

Zaczynam od temperatury 100st. Po ok 30min zwiększam do 120st. Po następnych 30min zwiększam temperaturę do 140-145 stronie. Czas suszenia to ok 2-4 godziny- wszystko zależy od grubości modeli.

Każdy piekarnik jest inny, więc musicie wziąć to pod uwagę i sami wypróbować. Najważniejsze jest to, aby rozpocząć od niższej temperatury, stopniowo ja zwiększając- w przeciwnym wypadku modele wam spuchną.

UŻYWAM MĄKI TORTOWEJ typ 450 z Biedronki?

Jeśli macie jakiekolwiek pytania z masą związane piszcie proszę w komentarzach ?

W kolejnym poście pokażę Wam krótki tutorial, na który zapraszam?zrobimy coś świątecznego.

MagdArt❤

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.